ACB
Stazione Zoologica Anton Dohrn extension
Napoli

Back to works

The project for the expansion of the Zoological Station in Naples and its Aquarium stands as a link between past and future, suggesting a historical continuity and refusing a sterile contemporary image detached from a historical and cultural background. The foundation of an independent building, distant from the original historic buildings, ensures the visual permeability, through a transparent diaphragm, between interior and exterior space, which makes the Aquarium a living and integrated organism, and between sea and city. The facade of the new building reproduces the marine life of the Gulf of Naples representations, typical of the mosaic tradition of the residences of Pompeii, declined in a monochromatic range in accordance with the original facade of the building and made by mosaic glassy tiles.

  • Type: 
    Public space

  • Scale: 
    Architecture

  • Status: 
    Concept

  • Client: 
    Stazione Zoologica Anton Dohrn

  • Budget: 
    2.3 M€

  • Team: 
    A2BC, Tekne Spa

  • Photos: 
    A2BC

  • Year: 
    2016