102
Private Apartment
Milano

Back to works

The renovation involves a first floor apartment of an exemplary building of 1950‘s Milanese architecture. On the corner of Via Goito and Via Cernaia, architect Gianni Petrini in 1951 stages a sculptural contrast between the silence of a high, solid wall and the tension and rhythm of cantilevered balconies, in a building that is an interweaving of elements of different scales. Reflection on the project stems from the relationship between the interior space and its context filtered through a façade, characterized by the succession of five large openings. A rectangular volume of 15x5 meters is cleaned up and inside it is designed a 15 meters long facade that absorbs and hides the service spaces, kitchen and bathrooms. In a dynamic dialogue between the longitudinal facades of the volume and the external façades on Via Goito, a series of "rediscovered" objects are inserted transversely, marking the rhythm of life inside the apartment.

  • Type: 
    Housing

  • Scale: 
    Interiors

  • Status: 
    Built

  • Client: 
    Private

  • Budget: 
    200.000€

  • Team: 
    A2BC

  • Photos: 
    Francesca Iovene

  • Year: 
    2018